Kaffebryggare

Vilken kaffebryggare ska du välja?

Hur kaffet smakar beror självklart på vilket märke du valt och om du maler själv eller inte. Men det handlar även om vilken slags kaffebryggare som används. Eller föredrar du kanske till och med kokkaffet som nu för tiden sällan serveras? Våga testa dig fram med olika bryggare och stanna inte vid det sätt du alltid använt dig av för att brygga.

Perkolator

Perkulator eller Perkolator? Ja stavningen är inte helt självklar. Enligt Perkulator.nu stavas det i alla fall med ett u. Oavsett stavning är det en bryggningsform som inte använder något filter. I en sil läggs det kaffe som används (se till att välja rätt sorts kaffe). Denna sil placeras i bryggaren och vattnet kommer sedan att pressas igenom silen och därmed få med sig aromen. Kannan är även isolerande vilket gör att man kan köra en bryggning och sedan servera direkt från kannan.

Kaffebryggare

Den mest klassiska bryggaren som går att köpa för allt från 100kr upp till flera tusen kronor. Till viss del beror priset på design och utformning men även smaken varierar. Många kaffekannor är av glas och varmhålls av plattan som är varm så länge som bryggaren är på. Det finns även kannor som isolerade vilket gör att värmen håller längre även om plattan stängs av.

Kapselmaskin

Dessa kaffebryggare är extremt enkla att hantera och ger snabbt en kopp kaffe. Man lägger in en kapsel (med valbar smak) i maskinen bryggningen tar under en minut per kopp. Fördelen sitter framförallt i snabbheten och möjligheten att välja olika smaker. Dessa maskiner har däremot fått en del kritik utifrån en miljöaspekt. Varje kopp genererar en tom kapsel (med metall i locket) vilket kan jämföras med en kaffeförpackning för ca 40-50 koppar.

Koka på platta

Det gamla hederliga viset som allt mer försvinner. Dosera kaffet i kastrullen enligt de mått som anges. Häll sedan på rätt mängd kallt vatten. Låt vattnet koka upp och ta bort kastrullen från plattan. Vänta sedan några minuter så att kaffepulvret ska kunna sjunka till botten. Servera och njut av kaffet som det har serverat i över hundra år.

 

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *