förstora foto

5 sätt att ha riktigt stora foton på väggen

Ett flertal fotobutiker erbjuder förstoringar av foton till relativt stora mått. Men det finns en begränsning och inte minst ekonomiskt. Vill man ha ett riktigt stort foto på väggen går det alltså att välja framkallning – men även andra passande alternativ.

Framkallning – För mindre bilder

Om man utgår från det utbud som de större fotoföretagen online erbjuder sina kunder så brukar maximala mått vara 60*90cm eller i vissa fall 60*150cm (panorama). Med denna lösning får man absolut bästa kvalité på fotot vilket är dess stora fördel. Det finns även specialistbutiker som erbjuder ännu större förstoringar men kostnaden brukar då bli mycket hög.

Framkallning – i delar

Eftersom det finns begränsningar i förstoring gällande storlek så kan man dela upp bilden i flera bitar. Det är inte något man själv behöver göra utan det är en unik tjänst som ett par fotoföretag erbjuder. När fotot laddas upp delas det upp på ex. 6 olika förstoringar där varje är en del av fotot. Det kan liknas med ett pussel som sedan kan byggas ihop till originalbilden.

När dessa ”fotobitar” monteras på väggen bör man däremot inte sätta ihop dem allt för tätt. Tanken är att man har några centimeter mellan de olika bilderna vilket skapar en mycket snygg estetisk funktion. Det gör också att ögat lättare kan fokusera på detaljer på de olika fotodelarna.

Hur stort fotocollage som går att göra beror på hur många delar som fotoföretaget erbjuder att man kan dela upp sin bild i.

Poster – Större – men sämre kvalité

Är det ännu större bild man vill montera upp på väggen kan poster vara ett alternativ. Dess stora fördel är att det är mycket billigt. Det kostar inte många hundra att få en poster som är 0,5*1,5 meter. Priset är fördelen – men kvalitén är dess nackdel. Här är det inte i närheten av den kvalité som går att få på en förstoring.

Fototapet – Hela väggen, eller flera väggar

Fototapet har blivit mycket populärt vilket till stor del beror på att det är ett billigt sätt att ha få upp ett foto över hela väggen. Det vanligaste är att man har en fondvägg med fototapeten och låter resterande väggar vara med lugnt mönster och lugna färger. Detta för att fokus ska vara på fototapeten. Utifrån dess storlek är detta det billigaste alternativet då fototapeter finns i storlekar som passar de flesta rum.

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *