Städning

Städa själv eller ta till hjälp

När man frågar par vad de bråkar om är städningen ett av de ämnen som alltid kommer upp som en stor källa till konflikt. Helt enkelt av den anledningen att man ser olika på saken. Oftast handlar det om hur mycket eller lite som ska städas, hur fort och hur välstädat det ska vara. Någon tycker att det inte stör med lite smulor och damm medan den andre blir galen när något fastnar under strumporna.

Konflikter gällande städningen i det gemensamma hemmet är så allvarligt att det enligt en brittisk undersökning är orsaken till att tre av tio par skiljer sig. Därför rekommenderar man att göra upp regler för arbetsfördelningen redan innan man flyttar ihop. Något man knappast tänker på när kärleken spirar.

Nu är förstås konflikter om städning inte tillräckliga skäl för en skilsmässa men i en relation där det finns andra problem kan den här delen bli större och allvarligare än den borde. Och i en modern relation med småbarn och arbete är det inte så konstigt om stressen framkallar gräl om vem som plockade ur diskmaskinen sist eller städade toaletten.

Vad finns det för lösning?

Till att börja med är det alltid bra att göra upp ett schema på vem som ska göra vad i hemmet. Men först kan det vara en bra idé att göra en lista på sådant som är viktigt. Att sätta sig tillsammans och sedan utifrån listan prioritera punkterna i en ordning från 1 – 10 är sedan en bra utgångspunkt.

Troligtvis upptäcker man då att det finns sådant som fritidsaktiviteter eller familjetid som är viktigare. Det innebär inte att städningen är något man ska strunta i, tvärtom, eftersom ett rent hem bidrar till allas välmående både psykiskt och hälsomässigt. Problemet försvinner inte för att det hamnar långt ner på listan.

Om arbetet och familjetid är något man vill satsa på kan det vara en bra idé att anlita till exempel hemstädning med Freshhome som kan ta de stora bitarna så som golv, köksbänkar, spis, badrum och fönsterputsning. Genom att minska ner på det som tar mycket tid och ork avsätts tid för att ägna sig åt sådant som är roligare. Kanske laga mat tillsammans, göra en utflykt eller bara krypa upp i soffan utan dåligt samvete.

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *