Kakel över diskbänken i kök

Vill du ha kakel över diskbänken? Gör det själv

Kakel. Det är tidlöst, prisvärt och kan varieras i oändlighet. Stora kakelplattor i olika färger, eller mindre plattor i en diskret färg? Oavsett vad du är ute efter är kakel väldigt lätt att anpassa och lägga i en personlig stil.

Att lägga kakel är något som passar i många olika lägen. Framförallt är det ett alternativ om du känner att du vill liva upp köket – men inte riktigt vill gå så långt som att göra en hel köksrenovering. En stor fördel är att du inte behöver anlita hjälp utifrån för att göra det. I de allra flesta fall går det att lägga själv för den normalhändige.

Arbetet – steg för steg

 1. Det första som göras är att skydda köksbänkar och golv under arbetet. Det här kan till exempel göras genom att tejpa fast plast på känsliga delar.
 2. Dra ut spisen och ta bord lister om det finns.
 3. Ta bort det gamla kaklet från väggen. Har du inget kakel sedan tidigare är det helt enkelt bara att skippa detta steg.
 4. Slå loss löst underlag.
 5. Reparera ev. större skador
 6. Slipa och spackla
 7. Sätt upp det nya kaklet
 8. Foga
 9. Putsa kaklets ytor
 10. Om du tagit ner lister tidigare – sätt upp dem.

Ovan skrivna arbetsföljd behöver nödvändigtvis inte stämma in i just ditt fall. Kanske har du till exempel skrovlig lättbetong bakom kaklet? I sådana fall blir uppsättningen lite svårare än om väggen bakom är slät och fin.

Tänk på detta innan du sätter igång

 • När en kakelplatta delas kan det hända att små glasyrflisor flyger runt. Att ha skyddande glasögon vid dylika moment av arbetet är alltså viktigt. Var rädd om ögonen!
 • Att klyva kakel är inte särskilt svårt när man väl har kommit igång med det. Om det är första gången du gör det bör du dock avsätta en eller två plattor att öva på.

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *