inredning

Inredningen kan bli riktigt dyr…

”Dela upp betalningen utan ränta”

Det är ett erbjudande som många inredningsbutiker erbjuder sina kunder. Ett billigt sätt att dela upp sin betalning på soffan, tavlan, mattan osv. Men är det alltid så billigt. Vi synar NetonNet som har ett samarbete med Resurs Bank och erbjuder just detta. Samma exempel kan hittas hos flera olika butiker som antingen samarbetar med Klarna eller Resurs Bank

1 månad – Ingen uppläggningsavgift, ingen administrativ kostnad, ingen ränta.

Kommentar: Detta är både räntefritt och avgiftsfritt. Vill man köpa en månad och betala nästa månad så är detta helt gratis. Kan rekommenderas.

3 månader – Uppläggningsavgift 195kr, administrationsavgift 29kr per månad, ingen ränta

Kommentar: Även detta är helt räntefritt, men knappast avgiftsfritt. Om det är fördelaktigt eller inte beror mycket på vilken summa som ska delbetalas. Är det ex. 3000 kr så kommer man att betalat 195+29+29+29= 282kr efter dessa tre månader. Det innebär nästan 10% av lånebeloppet.

12 månader – Uppläggningsavgift 295kr, administrationsavgift 29kr, ingen ränta.

Kommentar: Fortfarande räntefri delbetalning. Men vad kostar det egentligen. På deras egen hemsida visar de ett räkneexempel för en person som köper en vara för 10.000 kr och sedan delbetalar detta räntefritt över 12 månader. Den effektiva räntan blir då 11,53%.  Det kan jämföras mot att ett flertal långivare erbjuder privatlån där den effektiva räntan aldrig erbjuds över 10%.

Det kan alltså i vissa fall vara billigare att teckna ett privatlån än att väja ”räntefri delbetalning”. Detta inte minst på de större beloppen.

En ytterligare fara

Delbetalning kan i vissa fall vara ett bra alternativ. Men man ska alltid, som visas ovan, vara helt insatt i vad det egentligen kostar. När fakturan skickas ut finns även alltid möjligheten att ändra betalningsalternativ. Den som från början tänkt att betala av inredningen på 2 månader kan ändra sig och istället välja att återbetala på 12 månader. På fakturan står alltid ”lägsta belopp att betala” vilket därmed gör att återbetalningen blir länge.

Det många inte tänker på att även villkoren ändras kraftigt om man ändrar sin amorteringstid till det längre. Ex. På NetOnNet kan man återbetala på 12 månader för en uppläggningsavgift på 295kr och aviavgift på 29kr per månad samt 0% ränta. Väljer man längre tid blir räntan ca 5-15%.

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *