Gardiner

Gör hemmet rymligare – 4 tips

Ett rymligt hem är med säkerhet trevligare att komma hem till än ett som känns rörigt, trångt och litet. Givetvis är det dock svårt att slå ut väggen eller öka takhöjden – åtminstone är det väldigt stora och kostsamma projekt. Du som vill göra hemmet lite rymligare kan dock använda dig av dessa tips. Enkelt, billigt och framförallt: snyggt.

1.    Häng gardinerna högt

Gardiner kan göra väldigt mycket för känslan i ett rum. Många gör misstaget att de hänger gardinerna lite nedanför översta kortsidan av fönsterkarmen. Vanligast är dock att de hängs ungefär i linje med fönsterkarmens topp.

Testa istället att hänga gardinerna ett par decimeter ovanför fönsterkarmen. Det här kan ge en illusion av ett högre tak och i slutändan – ett rymligare hem. Ha gärna ljusa öljettgardiner (eller den gardintyp du nu föredrar) – även om det inte är ett måste. Det här fungerar bra med många olika typer av gardiner, till exempel öljettgardiner. Läs mer om varför det är bra att ha ljus interiör i hemmet under tips 3.

2.    Rätt former

Tänk på formerna. Har du till exempel ett runt soffbord, eller köksbord för den delen, kan det göra att rummet känns betydligt större än om du har ett fyrkantigt. Rektangulära eller kvadratiska möbler har en större tendens att kännas ”i vägen” än ett rundat bord, som enkelt smälter in med övrig interiör.

3.    Ljus interiör

Det här är välkänt. Har du mörkare färger i hemmet, gör det att det kan kännas mer ombonat. Har du dock ljusa färger, gör det istället att hemmet känns rymligare och större. Givetvis behöver inte allt vara i en ljus färg, men väggar, tak och till exempel ett par fina öljettgardiner bör vara ljusa om en effekt ska uppnås.

4.    Låt bli mattorna

Här får man göra en avvägning. Stora och mysiga mattor, eller heltäckningsmattor för den delen, gör att hemmet kan kännas mysigt och ombonat. Om du istället låter stora delar av golvet synas, gör det att hemmet kan kännas lite rymligare. Givetvis kan en matta på ett väl avvägt ställe vara snyggt, samtidigt som illusionen av ett stort rum behålls.

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *