framkalla foton

Framkalla eller skriva ut semesterbilden?

Att inreda med bilder på familj, släkt och vänner är mycket populärt. Det kan lika gärna ske med ett stort inramat familjefoto som ett fotocollage med många små bilder uppsatta relativt tätt på väggen. Ett alternativ är att skicka in foton för framkallning – en annan väg är att skriva ut dem själv. Vad är bäst? Framförallt är det tre aspekter som skiljer vägarna åt.

Priset

Prismässigt är det billigast att framkalla. Enligt Fujifilm kostar en genomsnittlig bläckstråleutskrift 2,30kr i standard fotoformat. Det kan jämföras mot företagets grundpris på framkallning på 0,85kr per bild.

Men det är inte hela sanningen. För det första är priset uträknat på utskrift med originalpatron till originalpris. Det finns flera sätt köpa billigare färgpatroner vilket kan dra ner kostnaden betydligt.

För det andra tillkommer det ofta fraktavgifter ex. 49kr per beställning när man framkallar. Att framkalla ett enda kort blir därmed dyrare – även om de flesta framkallar betydligt fler på en gång.

 Kvalité

En stark fördel med att framkalla är kvalitén. Med riktigt bra bläckstråleskrivare (fotoskrivare) och fotopapper kan man komma väldigt nära kvalitén som nås med framkallning. Men inte hela vägen. För det andra är det betydligt bättre kvalité i pappret vilket gör att fotot kommer att klara sig bättre med åren. På denna punkt vinner alltså framkallning tydligt.

Hastighet

Även om det idag finns färre fotobutiker som framkallar på plats så finns de i större städer. Man kan gå in med ett USB, en kamera eller hårddisk med bilderna och få de framkallade snabbt i butiken. Då tar det maximalt en timme. Den vanligaste vägen är däremot att ladda upp dem via en fotobutiks hemsida och få bilderna hemskickade inom 4-5 arbetsdagar.

Det kan jämföras mot att skriva ut bilderna på en knapp minut via egen skrivare. Känner man sig osäker på hur bilden skulle bli på väggen kan man skriva ut med skrivaren i något sämre kvalité, testa att sätta upp, redigera bilder, skriva ut igen osv. Därmed kan man lättare testa sig fram vilket foto som passar bäst för att sedan skicka iväg det på framkallning.

Välja?

Då framkallning är billigare och har högre kvalité är det oftast det bästa alternativet. Men se på hela kostnaden och passa i så fall på att framkalla många bilder på en och samma gång. Att skriva ut via skrivare är snabbare vilket även är dess största fördel. Att det däremot kostar ca 2kr per bild, som Fuji hävdar, kan man ta med en nypa salt. Köp budgetpatroner (som enligt undersökningar har samma kvalité som originalpatroner), välj storpack samt utnyttja ny-kunds-erbjudande så är priset lätt under 1kr per utskrift.

Post Author: husadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *